Ge bort pengar med gåvobrev

Behövs gåvobrev när man ger bort pengar?

Det finns inga formkrav för gåva av pengar. Det räcker att pengarna kommit i mottagarens besittning för att gåvan ska anses vara fullbordad (se gåvolagen 2§). Så gåvobrev är inget du måste skriva om du ska ge bort pengar. Däremot finns det flera situationer när ett gåvobrev kan vara bra, både för dig som givare och för mottagaren.

Gåvobrev visar att pengarna är enskild egendom

Det viktigaste skälet till att många väljer att skriva gåvobrev för pengabelopp är att gåvan ska bli enskild egendom för mottagaren. Därigenom får mottagaren undanta gåvan i en framtida bodelning och slipper dela beloppet vid till exempel en skilsmässa.

Villkor om enskild egendom måste egentligen inte vara skriftliga, men det är mottagaren som ska bevisa att gåvan är enskild. Ett gåvobrev där villkoret framgår är därför att rekommendera.

Sätt in beloppet på separat konto

Viktigt att notera är att det är själva gåvan som blir enskild, inte ett generellt värde. Gåvotagaren måste alltså kunna särskilja gåvan från sina övriga tillgångar. Sätter du in gåvan på ett befintligt konto där mottagaren har tillgångar som är giftorättsgods, är risken för sammanblandning stor. När gåvan inte längre går att skilja ut, förlorar den sin karaktär av enskild egendom.

Behöver du hjälp med att skriva ett gåvobrev? Kontakta oss.

Gåvobrev tydliggör vid arv

En gåva kan påverka det framtida arvet på flera sätt. Framförallt gäller det när föräldrar ger gåvor till sina barn.

Förskott på arv

Huvudregeln är att en gåva till bröstarvinge ska avräknas från arvslotten i det kommande arvskiftet. Det är dock fullt möjligt för givaren att ändra på det och alltså bestämma att mottagaren ska få både gåvan och hela sin arvslott. Ett tydligt sätt att klargöra det är att ange detta i ett gåvobrev.

En ganska vanlig situation är att ett barn får överta till exempel en fastighet medan övriga barn kompenseras med ett pengabelopp. Då är det bra att upprätta gåvobrev även för pengabeloppen, så att det blir tydligt vad respektive barn har fått och hur eventuell avräkning ska ske.

Laglott

När en gåva ska avräknas som förskott på arv ska den också minska arvingens rätt till laglott. På så sätt kan du öka ditt utrymme att testamentera tillgångar till exempelvis en sambo.

Notera dock att de gåvor som inte ska avräknas som förskott på arv, heller inte påverkar rätten till laglott. Även om du vill att dina barn ska få lika stora delar av det kommande arvet kan det därför vara bättre att ange det i ett testamente än att i gåvobrev ange att gåvorna inte ska avräknas. Det är kort sagt viktigt att överväga alla konsekvenser innan du väljer hur gåvobrevet ska vara utformat.

Gåva av pengar till barnbarn

Även när du ger pengar till dina barnbarn är det bra att skriva gåvobrev. Förutom att du kan göra gåvan till enskild egendom och klargöra om det ska påverka framtida arv, kan du också ställa villkor om förvaltningen.

Särskilt viktigt är detta om något av dina barnbarn är omyndigt eller i vart fall för ung för att ansvara för förvaltningen helt själv. I gåvobrevet kan du bestämma att pengarna ska stå under särskild förvaltning eller under särskild överförmyndarkontroll, om du hellre vill det.

Fast pris på gåvobrev

Vi på Juristkompaniet erbjuder fast pris för gåvobrev för pengabelopp. För gåvobrev som upprättas efter digitalt möte med jurist är priset 3000 kr. I priset ingår rådgivning med jurist och ett gåvobrev utformat enligt dina önskemål och juristens rekommendation. Vi postar sedan gåvobrevet till dig, utskrivet på arkivbeständigt papper, i en skyddande omslagsmapp.

Välkommen att kontakta Juristkompaniet

Vi på Juristkompaniet är specialister på allt som rör gåvor inom familjen och kan bland annat hjälpa dig att skriva gåvobrev för pengabelopp. Kontakta oss om du har frågor eller vill boka en tid med någon av våra jurister.

Boka tid hos oss:

Juristkompaniet, digitalt möte 0771-31 06 31

Oavsett var du bor i Sverige är du välkommen att boka tid för ett onlinemöte med någon av våra familjejurister.

Boka online
Juristkompaniet Hälsingland 0650-553011

Vårt fasta kontor i Hälsingland hittar du på Köpmanbergsvägen 1 i Hudiksvall. Via länken nedan kan du boka tid med jurist i Hudiksvall, om du vill ses på någon annan ort i Hälsingland fyller du istället i kontaktformuläret. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Hudiksvall och Hälsingland.

Boka online
Juristkompaniet i Skellefteå 0771-31 06 31

Vårt fasta kontor öppnar för kunder i juni 2022 och kommer att ligga i Hjortenhuset på Trädgårdsgatan 7 i Skellefteå. Redan nu kan ni boka tid med vår jurist i Skellefteå för möte via Teams eller telefon. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Skellefteå.

Boka online
Juristkompaniet Sundsvall 060-17 37 00

Vårt kontor i Sundsvall hittar du på Bankgatan 8, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Sundsvall.

Boka online

Vårt kontor i Umeå hittar du i Tullkammaren på Thulegatan 1. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Umeå.

Boka online
Juristkompaniet Östersund 063-13 13 60

Vårt kontor i Östersund hittar du på Prästgatan 54 B, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Östersund.

Boka online
Tack för ditt meddelande

Kontakta oss för bokning