Målsägandebiträde

Om du utsätts för brott har du ofta rätt att få hjälp genom brottsutredningen och domstolsprocessen av ett målsägandebiträde. Som målsägandebiträde kan vi hjälpa dig med flera saker:

Vi hjälper dig att begära skadestånd, och hjälper till att reda ut vilken summa du ska begära.

Vi kan också vara med vid förhör och hjälpa till att överklaga om förundersökningen skulle läggas ner.

Du får själv önska vem du vill ha som målsägandebiträde och får självklart gärna ange någon av våra jurister som finns nära dig. Du kan se i våra presentationstexter vilka jurister som jobbar med detta.

Vem jobbar ett målsägandebiträde för?

Om du får ett målsägandebiträde så jobbar den bara för dig genom processen. Polis och åklagare ska lyssna både på dig som anmäler ett brott och på den som är misstänkt och försöka utreda vad som hänt. Därför behövs det ibland någon som bara hjälper dig som brottsoffer. För att du ska känna dig trygg i förhör och rättegång får du ha med en juridiskt kunnig person som stöd för bara dig.

Vad ska ett målsägandebiträde göra?

Ditt målsägandebiträde ska vara ett stöd genom processen. Exempelvis genom att finnas vid din sida vid förhör och att hjälpa dig att ansöka om skadestånd. Dessutom kan ni prata om vad som kommer att hända under rättegången. På så sätt känner du dig bättre förberedd och tryggare när ni väl är på plats. I vissa fall kan vi också hjälpa till att ta fram och ge in bevisning.

Vad kan man få i skadestånd?

Skadestånd i Sverige ligger inte på samma nivåer som man kan se i amerikanska tv-serier, men om du är utsatt för ett brott så har du oftast rätt till ersättning. Ditt målsägandebiträde kan hjälpa dig att ta reda på hur mycket du kan få för just det eller de brott som du blivit drabbad av. Du kan läsa mer om skadestånd hos Brottsoffermyndigheten.

Vem betalar för målsägandebiträdet?

Oftast betalar staten för målsägandebiträdets kostnader. Ibland kan den som begått ett brott och blir dömd för detta också behöva betala en del av kostnaderna. Du som brottsoffer behöver aldrig betala själv.

Välkommen att kontakta Juristkompaniet

Flera av våra jurister åtar sig uppdrag som målsägandebiträde och kan hjälpa dig om du har utsatts för brott. Kontakta oss för att få veta vilka jurister som för närvarande kan ta emot uppdrag som målsägandebiträde.

Boka tid hos oss:

Juristkompaniet, digitalt möte 0771-31 06 31

Oavsett var du bor i Sverige är du välkommen att boka tid för ett onlinemöte med någon av våra familjejurister.

Boka online
Juristkompaniet Hälsingland 0650-553011

Vårt fasta kontor i Hälsingland hittar du på Köpmanbergsvägen 1 i Hudiksvall. Via länken nedan kan du boka tid med jurist i Hudiksvall, om du vill ses på någon annan ort i Hälsingland fyller du istället i kontaktformuläret. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Hudiksvall och Hälsingland.

Boka online
Juristkompaniet i Skellefteå 0771-31 06 31

Vårt fasta kontor öppnar för kunder i juni 2022 och kommer att ligga i Hjortenhuset på Trädgårdsgatan 7 i Skellefteå. Redan nu kan ni boka tid med vår jurist i Skellefteå för möte via Teams eller telefon. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Skellefteå.

Boka online
Juristkompaniet Sundsvall 060-17 37 00

Vårt kontor i Sundsvall hittar du på Bankgatan 8, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Sundsvall.

Boka online

Vårt kontor i Umeå hittar du i Tullkammaren på Thulegatan 1. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Umeå.

Boka online
Juristkompaniet Östersund 063-13 13 60

Vårt kontor i Östersund hittar du på Prästgatan 54 B, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Östersund.

Boka online
Tack för ditt meddelande

Kontakta oss för bokning