Framtidskollen för företagare

Som företagare är det naturligt att ha fullt fokus på verksamheten. Allt för många missar att stanna upp och fundera på vad som händer med företaget vid till exempel sjukdom, skilsmässa eller dödsfall.

Hos oss på Juristkompaniet kan du som äger ett bolag göra Framtidskollen för företagare, kostnadsfritt. Tillsammans med en jurist går ni igenom förutsättningarna och reder ut vad som gäller för just dig och ditt företag. Du får också en rekommendation om vilka handlingar som behövs för att skapa en så bra situation som möjligt.

Framtidskollen är särskilt viktig för dig som befinner dig i någon av följande situationer:

1. Du har en kompanjon

Om du driver ditt företag tillsammans med en eller flera kompanjoner blir det ännu viktigare att ha koll på juridiken. Förutom att ha koll på vad som händer vid sjukdom, skilsmässa och dödsfall behöver ni också ta ställning till hur konflikter ska hanteras. Det är även en god idé att bestämma i förväg vad som ska gälla om en av er vill sälja sin andel i företaget.

Genom ett kompanjonavtal eller aktieägaravtal sätter ni ramarna för ert företagande. Om ni kommer på Framtidskollen tillsammans kan vi gå igenom de viktigaste frågorna som ni skulle vilja reglera i ert avtal. Självklart kan vi sedan hjälpa till att skriva ert kompanjonavtal. Ni får också en ungefärlig prisuppgift för vad avtalet skulle kosta, redan vid mötet.

2. Du lever på ditt företag

Många som äger företag jobbar också där och har sin försörjning från bolaget. Om så är fallet för dig, är det extra viktigt att skydda företaget om du skulle drabbas av skilsmässa eller sjukdom.

Värt att notera är att företagets värde, som huvudregel, ingår i bodelning vid en skilsmässa.

3. Du vill lämna något vidare till nästa generation

Allt hårt arbete leder förhoppningsvis till att värden byggs upp i företaget. En vanlig drivkraft är önskan att lämna vidare företaget, eller de värden som skapats, till nästa generation.

På Framtidskollen går vi igenom vilka handlingar som behövs för att skydda det du har byggt upp, både för dig och för nästa generation. Vi går också igenom skattekonsekvenserna vid ett generationsskifte och hur relationen till syskon kan hanteras när ett av barnen vill ta över.

Vilka juridiska handlingar behöver man som företagare?

Företagares behov av juridiskt skyddsnät varierar förstås beroende på personens situation. Vissa behov och önskemål är dock vanliga hos många företagare. Här är de fyra vanligaste handlingarna som vi upprättar.

Äktenskapsförord

Utan äktenskapsförord ingår normalt värdet av företaget i en bodelning vid skilsmässa. I praktiken kan det innebära att du behöver lösa ut ditt ex med värdet av halva företaget.

Framtidsfullmakt

Genom en framtidsfullmakt bestämmer du vem som ska få företräda dig om du blir varaktigt sjuk, du kan också lämna instruktioner om hur förvaltningen ska gå till. På så sätt kan du säkerställa att beslut om företaget tas på det sätt som du skulle vilja. Utan framtidsfullmakt kommer en god man i stället att företräda dig.

Testamente

Testamentet skapar trygghet och tydlighet för de närstående som du efterlämnar.  Det kan handla om att ge sambon möjligheten att bo kvar eller att arvet ska vara enskild egendom för dina barn. Oavsett situation behöver de allra flesta ett testamente.

Aktieägaravtal

För er som driver företag tillsammans är ett tydligt aktieägaravtal (eller kompanjonavtal) ett bra sätt att skapa förutsägbarhet och undvika konflikter. Avtalet kan också underlätta om en av delägarna blir sjuk eller avlider.

Välkommen att kontakta Juristkompaniet

Vi på Juristkompaniet är specialister på familjejuridik, men vi har också goda kunskaper om förutsättningarna för att äga och driva företag.

På Framtidskollen för företagare får du därför en heltäckande rådgivning kring din ägarplanering. Oavsett om du är i uppstarten eller redo för ett generationsskifte.

Kontakta oss gärna med dina frågor!

Boka tid hos oss:

Juristkompaniet, digitalt möte 0771-31 06 31

Oavsett var du bor i Sverige är du välkommen att boka tid för ett onlinemöte med någon av våra familjejurister.

Boka online
Juristkompaniet Hälsingland 0650-553011

Vårt fasta kontor i Hälsingland hittar du på Köpmanbergsvägen 1 i Hudiksvall. Via länken nedan kan du boka tid med jurist i Hudiksvall, om du vill ses på någon annan ort i Hälsingland fyller du istället i kontaktformuläret. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Hudiksvall och Hälsingland.

Boka online
Juristkompaniet i Skellefteå 0771-31 06 31

Vårt fasta kontor öppnar för kunder i juni 2022 och kommer att ligga i Hjortenhuset på Trädgårdsgatan 7 i Skellefteå. Redan nu kan ni boka tid med vår jurist i Skellefteå för möte via Teams eller telefon. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Skellefteå.

Boka online
Juristkompaniet Sundsvall 060-17 37 00

Vårt kontor i Sundsvall hittar du på Bankgatan 8, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Sundsvall.

Boka online

Vårt kontor i Umeå hittar du i Tullkammaren på Thulegatan 1. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Umeå.

Boka online
Juristkompaniet Östersund 063-13 13 60

Vårt kontor i Östersund hittar du på Prästgatan 54 B, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Östersund.

Boka online
Tack för ditt meddelande

Kontakta oss för bokning