Samboavtal

Att bo ihop som sambor är vanligt bland många par i olika åldrar. Att leva tillsammans utan att behöva gifta sig kan kännas enkelt, men det är viktigt att ta reda på vad som gäller rent juridiskt även om ni ”bara” är sambor. Se till att ta reda på om ni behöver samboavtal.

Sambolagen

När du och din partner flyttar till ett gemensamt boende så träffas ni av sambolagens regler om bodelning. I korthet innebär det att ni ska dela lika på värdet av bostad och som är skaffat för gemensam användning. Det kan ge oönskade konsekvenser om ni till exempel gått in med olika mycket pengar i köpet eller har olika mycket belåning.

Vi hjälper er

Samboavtalet ger dig och din sambo en möjlighet att själva bestämma om sambolagens bodelningsregler ska gälla när ert samboförhållande upphör och kan bidra till en ökad trygghet och förutsebarhet för dig och din sambo. Om ni äger er bostad gemensamt och du har lagt in mer kontantinsats behövs också ett skuldebrev för att du ska vara säker på att få tillbaka din investering om förhållandet tar slut.

Är du osäker på om ni verkligen behöver ett samboavtal? Börja med att boka tid för en kostnadsfri Framtidskoll så kan vi går igenom vad som gäller för just er.

Fast pris för samboavtal

För hjälp med samboavtal och ev. skuldebrev via telefon kan vi erbjuda fast pris. Vi upprättar avtalet i två exemplar och postar dem hem till er för underskrift. Ni ansvarar sedan för förvaringen av ert eget exemplar (det ska inte registreras).

Sambor saknar arvsrätt

Det är viktigt att komma ihåg att sambor helt saknar laggiven arvsrätt. Din sambo kommer aldrig att ärva dig, om du inte skriver ett testamente. Det gäller även om ni har gemensamma barn och oavsett hur länge ni har varit ett par.

Vad innehåller ett samboavtal?

Samboavtalet behöver bara innehålla en överenskommelse om att sambolagens regler om bodelningen inte ska gälla. Det är dock viktigt att avtalet också klargör vad som ska gälla istället. Det är också vanligt att avtalet innehåller förtydliganden om villka tillgångar som samborna äger tillsammans, te.x. en gemensam bil och överenskommelser om hur den samägda egendomen ska fördelas.

Boka tid hos oss:

Juristkompaniet Telefontjänster 0771-31 06 31

Oavsett var du bor i Sverige är du välkommen att boka tid för telefonmöte med någon av våra familjejurister.

Boka online
Tack för ditt meddelande

Kontakta oss för bokning