Samboavtal

Att bo ihop som sambor är vanligt bland många par i olika åldrar. Att leva tillsammans utan att behöva gifta sig kan kännas enkelt, men det är viktigt att ta reda på vad som gäller rent juridiskt även om ni ”bara” är sambor. Se till att ta reda på om ni behöver samboavtal.

Sambolagen

När du och din partner flyttar till ett gemensamt boende så träffas ni av sambolagens regler om bodelning. I korthet innebär det att ni ska dela lika på värdet av bostad och som är skaffat för gemensam användning. Det kan ge oönskade konsekvenser om ni till exempel gått in med olika mycket pengar i köpet eller har olika mycket belåning.

Vi hjälper er med samboavtal

Samboavtalet ger dig och din sambo en möjlighet att själva bestämma om sambolagens bodelningsregler ska gälla när ert samboförhållande upphör och kan bidra till en ökad trygghet och förutsebarhet för dig och din sambo. Om ni äger er bostad gemensamt och du har lagt in mer kontantinsats behövs också ett skuldebrev för att du ska vara säker på att få tillbaka din investering om förhållandet tar slut.

Är du osäker på om ni verkligen behöver ett samboavtal? Börja med att boka tid för en kostnadsfri Framtidskoll så kan vi går igenom vad som gäller för just er.

Sambor saknar arvsrätt

Det är viktigt att komma ihåg att sambor helt saknar laggiven arvsrätt. Din sambo kommer aldrig att ärva dig, om du inte skriver ett testamente. Det gäller även om ni har gemensamma barn och oavsett hur länge ni har varit ett par.