Testamente

Ditt testamente är ett av de allra viktigaste dokument du någonsin undertecknar. Det styr vad som ska hända med dina tillgångar när du avlider och kan skapa ett bra skydd för dina närmaste.

Vi på Juristkompaniet har skrivit och verkställt hundratals testamenten och våra duktiga jurister kan hjälpa dig att skräddarsy ditt. Givetvis ska din vilja då bli tydlig och praktiskt möjlig att fullgöra.

Formkrav testamente

Testamente

Personligt testamente, utformat av jurist, postat till önskad adress.

Kostnadsfritt digitalt möte

0 kr

Pris vid avtal

4 500 kr

Vi hjälper dig med ett personligt testamente

Hos oss börjar alltid utformningen av ditt testamente med en genomgång av din situation, tillsammans med en av våra jurister. Det gör vi för att vi ska förstå dina förutsättningar och se till så att ditt testamente på bästa sätt motsvarar din vilja.

Även vid ”enkla” testamenten finns det viktiga frågor att ta ställning till och ofta tar rådgivningen med kunden längre tid än själva skrivandet av testamentet.

Testamente via telefon

För hjälp via telefon kan vi erbjuda fast pris för ditt testamente. Även om du vill träffa en jurist för ett personligt möte kan vi oftast ange fast pris när vi fått lite information om din situation och dina önskemål.

För oss är det viktigt att du förstår innebörden av testamentet och de olika alternativa lösningar som finns. Vi hjälper dig så att ditt testamente blir heltäckande och genomtänkt. Underteckna aldrig ett testamente innan du till fullo förstår alla konsekvenser det får!

Eget eller inbördes testamente?

Ett inbördes testamente är när två personer har uttryckt sin vilja i samma handling. Det vanligaste är när makar eller sambor vill testamentera till varandra, men det förekommer också att till exempel syskon upprättar ett gemensamt inbördes testamente.

En viktig fördel med ett inbördes testamente är att båda personernas vilja framgår. Det kan vara lättare för arvingarna att acceptera testamentsviljan när de ser att den efterlevande maken/sambon har testamenterat på samma sätt. Det kan också vara praktiskt att bara ha ett testamente att hålla ordning på när två personer vill testamentera på samma sätt.

Det är dock viktigt att komma ihåg att ett inbördes testamente egentligen är två testamenten i samma handling. Om er vilja skiljer sig åt kan det vara tydligare att ha varsitt eget testamente, även om ni vill testamentera viss egendom till varandra.

Kan man skriva testamentet själv?

Om du vet vad som behöver stå i ditt testamente för att det ska uppfylla formkraven och motsvara din vilja så kan du skriva testamentet själv. Det finns inga formella krav på att det ska vara upprättat av en jurist.

Det finns dock en risk att du formulerat dig på ett otydligt sätt eller missat att klargöra vad som ska hända om din situation har förändrats. När testamentet ska tillämpas finns du inte där för att rätta dina misstag.

De vanligaste misstagen

1. Testamente saknas

Det absolut vanligaste misstaget är att man inte skriver något testamente alls. Det räcker inte att dina anhöriga vet hur du vill ha det – utan testamente kommer din vilja inte gå att verkställa.

2. Testamentet är opraktiskt

Ett annat vanligt misstag är att den som upprättat testamentet inte helt har förstått de praktiska svårigheter vissa förordnanden kan medföra. Som till exempel när sambor och makar med barn på varsitt håll testamenterar till varandra med en önskan att barnen ska dela på det som finns kvar när båda är borta. Det låter enkelt men för med sig en mängd praktiska problem. Särskilt om det går lång tid mellan de två dödsfallen.

3. Testamentet är otydligt

Allt för vanligt är också att testamentet är otydligt och innehåller rena luckor. Det framgår kanske inte av testamentet vad som ska hända till exempel om en fastighet är såld eller om någon som ska ta emot arv redan har avlidit. De misstagen leder ofta till onödiga diskussioner mellan arvtagarna som ibland kan övergå i ren osämja.

När behövs testamente?

Kort sagt behöver alla ett testamente, och eftersom ingen vet sin framtid bör man skriva det så snart som möjligt. Om du är osäker på om du verkligen behöver ett testamente, kan du börja med att boka tid för vår kostnadsfria tjänst Framtidskollen. Där går vi igenom din familjejuridiska situation och reder ut vilka fördelar ett testamente skulle innebära för dina närmaste.

Här är några situationer där testamentet är extra viktigt:

Sambor

Sambor har ingen laggiven arvsrätt och behöver alltid testamente för att ärva varandra. Genom testamente kan du till exempel göra det möjligt för din sambo att bo kvar i er bostad om du avlider.

Makar med särkullbarn

Makar med gemensamma barn och makar utan barn ärver varandra fullt ut, men barn från tidigare förhållanden har rätt till sitt arv direkt. Det gör att makar med särkullbarn kan ha större behov av att testamentera tillgångar till varandra.

Tillgångar med affektionsvärde

Vissa tillgångar är svåra att värdera i pengar. Ett vanligt exempel är stugan som funnits i familjen i årtionden. Genom testamente kan du bestämma hur tillgångarna ska värderas och fördelas. Du kan också se till så att stugan blir enskild egendom och att den blir skyddad från utmätning.

Välkommen att kontakta Juristkompaniet

Våra jurister jobbar dagligen med att skriva, tolka och verkställa testamenten och har därför djupa kunskaper i ämnet. Kontakta oss om du behöver hjälp med ett testamente, vi svarar gärna på dina frågor.

Du når oss enkelt på telefon: 0771-31 06 31 och E-post: [email protected], vill du hellre att vi kontaktar dig kan du fylla i bokningsformuläret här nedanför.

Boka tid hos oss:

Juristkompaniet, digitalt möte 0771-31 06 31

Oavsett var du bor i Sverige är du välkommen att boka tid för ett onlinemöte med någon av våra familjejurister.

Boka online
Juristkompaniet Hälsingland 0650-553011

Vårt fasta kontor i Hälsingland hittar du på Köpmanbergsvägen 1 i Hudiksvall. Via länken nedan kan du boka tid med jurist i Hudiksvall, om du vill ses på någon annan ort i Hälsingland fyller du istället i kontaktformuläret. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Hudiksvall och Hälsingland.

Boka online
Juristkompaniet i Skellefteå 0771-31 06 31

Vårt fasta kontor öppnar för kunder i juni 2022 och kommer att ligga i Hjortenhuset på Trädgårdsgatan 7 i Skellefteå. Redan nu kan ni boka tid med vår jurist i Skellefteå för möte via Teams eller telefon. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Skellefteå.

Boka online
Juristkompaniet Sundsvall 060-17 37 00

Vårt kontor i Sundsvall hittar du på Bankgatan 8, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Sundsvall.

Boka online

Vårt kontor i Umeå hittar du i Tullkammaren på Thulegatan 1. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Umeå.

Boka online
Juristkompaniet Östersund 063-13 13 60

Vårt kontor i Östersund hittar du på Prästgatan 54 B, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Östersund.

Boka online
Tack för ditt meddelande

Kontakta oss för bokning