Bodelning

Ingår privata skulder i bodelning med sambo?

Det korta svaret är att din sambos privata lån ingår i bodelningen om er samboegendom är pantsatt för lånet eller om din sambo har använt pengarna från lånet till att köpa eller renovera samboegendom. Skulden kan också ingå om pengarna har använts till annat, men din sambo inte har egna tillgångar som täcker lånet.

Här kommer det långa svaret:

Skulder som är hänförliga till samboegendom ingår alltid

En bodelning med sambo omfattar bostad och bohag som ni har anskaffat för gemensamt bruk. De tillgångarna kallas för samboegendom. Skulder som har koppling till samboegendomen får både du och din sambo räkna av innan ni delar på överskottet. Det gäller oavsett om ni är gemensamt betalningsansvariga eller står ensamma på lånet.

En skuld kan vara hänförlig till samboegendomen på två sätt, det vanligaste är att samboegendom står som säkerhet för lånet. Hit hör till exempel era bolån. Om er fastighet eller bostadsrätt är pantsatt för ett lån ingår det alltid i bodelningen. Även om pengarna har använts till något helt annat.

Det andra sättet är om en skuld har uppstått för att köpa eller förbättra samboegendomen. Då spelar det ingen roll om samboegendomen är pantsatt eller inte. För att dessa skulder ska få tas med krävs dock att den som har skulden kan bevisa att pengarna har gått till samboegendom.

Även andra skulder kan ingå i bodelningen

Huvudregeln är att skulder som din sambo har, som inte är hänförliga till samboegendomen, inte heller ska ingå i bodelningen. De ska i stället täckas av annan egendom som din sambo äger.

Problemet uppstår om din sambo inte har så mycket andra tillgångar att det täcker skulderna. I så fall har din sambo rätt till skuldtäckning ur samboegendomen.

Vi hjälper dig att att skriva ett samboavtal – kontakta oss.

Skuldtäckning i praktiken

Rent praktiskt går en bodelning till så att sambornas tillgångar och skulder antecknas var för sig. Om ni äger bostaden gemensamt och har gemensamma bolån, noterar ni båda halva värdet minus halva lånet.

Från det värdet får vardera sambo sedan dra av det som behövs för att täcka eventuella skulder som avser samboegendom (till exempel köp av soffa).

Har en sambo dessutom andra skulder, som ett billån eller en kreditkortsskuld, så får han/hon dra av den del av skulden som inte täcks av de egna tillgångarna (till exempel bilen).

Om ni sedan har något överskott kvar av samboegendomen, lägger ni ihop de beloppen och delar lika på summan. Ingen får dock lägga in ett underskott i bodelningen, det lägsta är 0 kr. Har din sambo stora skulder är risken därför stor att det blir ditt överskott ni delar på.

Skyll på borgenärsskyddet

Varför det är så kan man fråga sig. Det beror på att lagstiftaren velat skydda dem som har lånat ut pengar (borgenärerna). Det är helt enkelt viktigare för samhället att din sambo kan betala sina skulder än att du får ett större överskott med dig från er bodelning.

Lös problemet med samboavtal

Genom att upprätta ett samboavtal kan ni se till så att ingen av er får skuldtäckning för privata lån vid en bodelning. På så sätt slipper ni obehagliga överraskningar.

Boka tid hos oss:

Juristkompaniet, digitalt möte 0771-31 06 31

Oavsett var du bor i Sverige är du välkommen att boka tid för ett onlinemöte med någon av våra familjejurister.

Boka online
Juristkompaniet Hälsingland 0650-553011

Vårt fasta kontor i Hälsingland hittar du på Köpmanbergsvägen 1 i Hudiksvall. Via länken nedan kan du boka tid med jurist i Hudiksvall, om du vill ses på någon annan ort i Hälsingland fyller du istället i kontaktformuläret. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Hudiksvall och Hälsingland.

Boka online
Juristkompaniet i Skellefteå 0771-31 06 31

Vårt fasta kontor öppnar för kunder i juni 2022 och kommer att ligga i Hjortenhuset på Trädgårdsgatan 7 i Skellefteå. Redan nu kan ni boka tid med vår jurist i Skellefteå för möte via Teams eller telefon. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Skellefteå.

Boka online
Juristkompaniet Sundsvall 060-17 37 00

Vårt kontor i Sundsvall hittar du på Bankgatan 8, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Sundsvall.

Boka online

Vårt kontor i Umeå hittar du i Tullkammaren på Thulegatan 1. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Umeå.

Boka online
Juristkompaniet Östersund 063-13 13 60

Vårt kontor i Östersund hittar du på Prästgatan 54 B, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Östersund.

Boka online
Tack för ditt meddelande

Kontakta oss för bokning