Måste vi skriva ett bodelningsavtal?

Svaret på beror på om ni har levt tillsammans som sambor eller som gifta.

Sambo behöver begära bodelning

Sambor som har separerat behöver bara skriva ett bodelningsavtal om någon av dem begär det. Den begäran ska göras inom ett år från separationen. När samboförhållande upphör genom dödsfall måste den efterlevande sambon begära bodelning senast vid bouppteckningsförrättningen.

Om du som varit sambo inte begär bodelning inom rätt tid, mister du rätten till bodelning. Då kan du inte längre begära att tingsrätten ska utse en bodelningsförrättare och har därmed ingen möjlighet att tvinga fram en bodelning.

Skattemässigt förmånligt med bodelning

För sambor där den ena ska behålla en fastighet eller bostadsrätt som är samboegendom är det dock oftast skattemässigt mest förmånligt att ändra ägandet genom ett bodelningsavtal. Därför väljer många sambor frivilligt att bodela. Om ni är överens om att skriva ett bodelningsavtal kan ni göra det, trots att det har gått mer än ett år sedan ni flyttade isär.

Makar ska skriva bodelningsavtal

Makar vars äktenskap har tagit slut på grund av skilsmässa ska i regel upprätta ett bodelningsavtal.

Bodelningsavtalet behövs även om inga tillgångar ska byta ägare. Utan bodelningsavtal finns nämligen den så kallade giftorätten kvar. Giftorätten är ett anspråk som makarna har på att få halva värdet av det samlade giftorättsgodset och det kan ställa till problem många år efter skilsmässan.

Den finns bara en situation när makar inte behöver skriva ett bodelningsavtal efter skilsmässan. Det är när de bara har enskild egendom och där ingen av makarna har begärt att få överta den gemensamma bostaden.

Bodelning i dödsbo med bara en dödsbodelägare

Även vid dödsfall ska som huvudregel ett bodelningsavtal skrivas. Parter i det avtalet blir då den efterlevande maken på ena sidan och den avlidnes arvingar och universella testamentstagare på andra sidan. I dödsbon där den efterlevande maken är ensam delägare finns det ingen motpart, då behöver ni inte skriva något bodelningsavtal.

Välkommen att kontakta Juristkompaniet

Vi på Juristkompaniet är experter på bodelning både mellan sambor och makar. Hos oss kan du få snabb och effektiv hjälp med att skriva ett bodelningsavtal. Välkommen att kontakta oss med dina frågor eller för att boka tid.

Boka tid hos oss:

Juristkompaniet, digitalt möte 0771-31 06 31

Oavsett var du bor i Sverige är du välkommen att boka tid för ett onlinemöte med någon av våra familjejurister.

Boka online
Juristkompaniet Hälsingland 0650-553011

Vårt fasta kontor i Hälsingland hittar du på Köpmanbergsvägen 1 i Hudiksvall. Via länken nedan kan du boka tid med jurist i Hudiksvall, om du vill ses på någon annan ort i Hälsingland fyller du istället i kontaktformuläret. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Hudiksvall och Hälsingland.

Boka online
Juristkompaniet i Skellefteå 0771-31 06 31

Vårt fasta kontor öppnar för kunder i juni 2022 och kommer att ligga i Hjortenhuset på Trädgårdsgatan 7 i Skellefteå. Redan nu kan ni boka tid med vår jurist i Skellefteå för möte via Teams eller telefon. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Skellefteå.

Boka online
Juristkompaniet Sundsvall 060-17 37 00

Vårt kontor i Sundsvall hittar du på Bankgatan 8, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Sundsvall.

Boka online

Vårt kontor i Umeå hittar du i Tullkammaren på Thulegatan 1. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Umeå.

Boka online
Juristkompaniet Östersund 063-13 13 60

Vårt kontor i Östersund hittar du på Prästgatan 54 B, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Östersund.

Boka online
Tack för ditt meddelande

Kontakta oss för bokning