Vad är giftorättsgods?

Giftorättsgods är de tillgångar som ingår i bodelning för dig som är gift. Som äkta make kan du har två typer av egendom: giftorättsgods och enskild egendom. Giftorättsgods ingår alltså i bodelning, medan enskild egendom hålls utanför bodelningen.

Huvudregeln är att alla tillgångar som makarna äger är giftorättsgods.

Värdet av giftorättsgodset delas lika

När äktenskapet tar slut, genom skilsmässa eller genom dödsfall, delar makarna lika på värdet av giftorättsgodset. Innan delning ska dock vardera makens skulder räknas av.

Du kan aldrig föra in ett underskott till bodelningen. Om du har mer skulder än tillgångar för du i stället in noll (0) kronor till bodelningen. Har din make ett överskott av giftorättsgods, blir därför konsekvensen att ni delar lika på det värdet.

Du har rätt att behålla ditt giftorättsgods

Med undantag för er bostad har du rätt att behålla dina egna tillgångar i bodelningen. Om du har giftorättsgods till ett högre nettovärde än din make, kan du själv välja vilka tillgångar du vill lämna över. Notera dock att du inte kan lämna över tillgångar som är uppenbart olämpliga för din make att överta.

Den som har mest giftorättsgods kan också välja att lösa ut sin make med pengar, det brukar kallas för bodelningslikvid.

Låter det krångligt? Kontakta oss så hjälper vi dig att reda ut frågetecknen!

Påverka vad som är giftorättsgods genom äktenskapsförord

Äkta makar kan, genom avtal, komma överens om att vissa eller alla tillgångar ska vara enskild egendom. Det avtalet kallas för äktenskapsförord och ska registreras hos Skatteverket för att gälla.

Genom äktenskapsförord kan makar också ändra tillbaka, så att den enskilda egendomen blir giftorättsgods igen.

Du äger ditt giftorättsgods själv

En vanlig missuppfattning är att makar äger allt tillsammans. Att giftorättsgodset ingår i bodelning innebär dock inte att ni äger det gemensamt. Under bestående äktenskap bestämmer i stället varje make själv över sina egna tillgångar (och skulder).

Arv blir giftorättsgods

Huvudregeln är att arv som den ena maken har fått blir giftorättsgods. Värdet av arvet ska alltså delas lika mellan makarna när äktenskapet tar slut. Det gäller oavsett om du har fått arvet innan ni gifte er eller under äktenskapet.

Undantaget är när det inte finns ett testamente som gör arvet till enskild egendom. I de situationerna ingår arvet inte i bodelningen, den som tagit emot arvet får i stället behålla det själv.

Om du inte vill att arvet efter dig ska ingå i till exempel ditt barns bodelning, bör du därför ha ett testamente som gör arvet efter dig till enskild egendom!

Välkommen till Juristkompaniet

Vi på Juristkompaniet är specialiserade på familjejuridik och kan därför svara på de flesta frågor om giftorättsgods och bodelning. Vi kan hjälpa dig med såväl äktenskapsförord som bodelningsavtal, oavsett var du bor i landet.

Du är välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller behöver vår hjälp!

Boka tid hos oss:

Juristkompaniet, digitalt möte 0771-31 06 31

Oavsett var du bor i Sverige är du välkommen att boka tid för ett onlinemöte med någon av våra familjejurister.

Boka online
Juristkompaniet Hälsingland 0650-553011

Vårt fasta kontor i Hälsingland hittar du på Köpmanbergsvägen 1 i Hudiksvall. Via länken nedan kan du boka tid med jurist i Hudiksvall, om du vill ses på någon annan ort i Hälsingland fyller du istället i kontaktformuläret. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Hudiksvall och Hälsingland.

Boka online
Juristkompaniet i Skellefteå 0771-31 06 31

Vårt fasta kontor öppnar för kunder i juni 2022 och kommer att ligga i Hjortenhuset på Trädgårdsgatan 7 i Skellefteå. Redan nu kan ni boka tid med vår jurist i Skellefteå för möte via Teams eller telefon. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Skellefteå.

Boka online
Juristkompaniet Sundsvall 060-17 37 00

Vårt kontor i Sundsvall hittar du på Bankgatan 8, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Sundsvall.

Boka online

Vårt kontor i Umeå hittar du i Tullkammaren på Thulegatan 1. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Umeå.

Boka online
Juristkompaniet Östersund 063-13 13 60

Vårt kontor i Östersund hittar du på Prästgatan 54 B, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Östersund.

Boka online
Tack för ditt meddelande

Kontakta oss för bokning