Få hjälp med dödsboförvaltningen

När någon avlidit lever fortfarande alla ekonomiska engagemang vidare. Räkningar måste betalas, lösöret hanteras, och boendet sägas upp eller säljas. Detta brukar kallas för dödsboförvaltning. Ibland kan det kännas överväldigande, jobbigt eller helt enkelt praktiskt svårt för delägarna att själva sköta förvaltningen.

Det kan vara så att dödsboet inte kan betala alla sina räkningar på en gång. Då behöver fordringsägarna kontaktas för anstånd med fakturor. Lösöret kanske ni vill sälja, eller dela mellan er arvingar i en intern auktion. Innan det går att göra klart ett arvskifte, ska dödsboet betala sina skulder, och det kan vara svårt att hålla ordning på vad som är gjort och inte.

Vår erfarenhet stöttar i förvaltningen av dödsboet

Våra duktiga jurister och sekreterare är experter på dödsboförvaltning och hjälper gärna er med det ni behöver. Ni väljer själva vad ni vill överlämna till oss och vad ni vill sköta själva. Genom åren har vi skapat bra kontakter för hantering av både lösöre och bostad, och givetvis håller vi ordning på dödsboets bokföring åt er. Normalt sett gör vi en adressändring så att all post i dödsboet kommer direkt till oss, så att ni inte behöver lägga tid på den hanteringen.

Det kan också vara skönt att lämna över förvaltningen till oss om ni är många delägare. Då hämtar vi in fullmakter och sköter kommunikationen med alla delägare, löpande under ärendets gång.

Vad händer om den avlidne hade en god man?

En god mans uppdrag upphör alltid när någon avlider. Gode mannen kommer att göra en redovisning fram till dödsdagen, men ni delägare ansvarar för att förvalta dödsboet därefter och för att ordna med bouppteckning. Om den avlidne ska betala den gode mannens arvode själv, så måste dödsboet också upprätta en förenklad arbetsgivardeklaration och betala arbetsgivaravgifter.

Ibland har den avlidne en c/o-adress till den gode mannen. För sådana adresser går det inte längre att beställa eftersändning. För att underlätta brukar vi förse den gode mannen med förfrankerade kuvert, så att han eller hon enkelt kan skicka vidare post som kommer.

Hör av er så hjälper vi till med dödsboförvaltningen

Du når oss enkelt via [email protected] eller 0771-31 06 31.

Boka tid hos oss:

Juristkompaniet, digitalt möte 0771-31 06 31

Oavsett var du bor i Sverige är du välkommen att boka tid för ett onlinemöte med någon av våra familjejurister.

Boka online
Juristkompaniet Hälsingland 0650-553011

Vårt fasta kontor i Hälsingland hittar du på Köpmanbergsvägen 1 i Hudiksvall. Via länken nedan kan du boka tid med jurist i Hudiksvall, om du vill ses på någon annan ort i Hälsingland fyller du istället i kontaktformuläret. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Hudiksvall och Hälsingland.

Boka online
Juristkompaniet i Skellefteå 0771-31 06 31

Vårt fasta kontor öppnar för kunder i juni 2022 och kommer att ligga i Hjortenhuset på Trädgårdsgatan 7 i Skellefteå. Redan nu kan ni boka tid med vår jurist i Skellefteå för möte via Teams eller telefon. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Skellefteå.

Boka online
Juristkompaniet Sundsvall 060-17 37 00

Vårt kontor i Sundsvall hittar du på Bankgatan 8, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Sundsvall.

Boka online

Vårt kontor i Umeå hittar du i Tullkammaren på Thulegatan 1. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Umeå.

Boka online
Juristkompaniet Östersund 063-13 13 60

Vårt kontor i Östersund hittar du på Prästgatan 54 B, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Östersund.

Boka online
Tack för ditt meddelande

Kontakta oss för bokning