Skip to main content

Inför årsskiftet finns det en hel del saker du ska hinna med. Mitt i stressen ska du också hålla koll på juridiken och redan nu skatteplanera för deklarationen 2021.  Här listar vi fem situationer som gör att du kanske behöver vidta åtgärder innan årsskiftet.

1. Du sålde din bostad med vinst 2014

Från och med nästa år kommer det åter att bli räntefritt att skjuta upp beskattningen av vinsten genom uppskov. Eftersom du kan begära omprövning av innevarande år och fem år bakåt i tiden, måste du som sålt bostad under 2014 begära omprövning innan utgången av 2020.

Effekten av din omprövning blir att du får tillbaka den skatt du betalade på vinsten, men å andra sidan kommer du att få betala ränta på uppskovet för åren 2015 t.o.m. 2020. Därefter blir uppskovet räntefritt. Notera dock att din omprövning också kan få andra negativa effekter, såsom minskat underlag för rot eller försämrad kvittning mot kapitalkostnader.

Den 16e december öppnar Skatteverket en e-tjänst där du kan begära omprövning av din deklaration för att få tillbaka reavinstskatten.

2. Du ska överlåta en fastighet

Fastighetsskatten tillfaller den som äger fastigheten den 1 januari. Så vill du slippa betala fastighetsskatt för ytterligare ett år, ska du överlåta din fastighet innan årsskiftet. Det viktiga är att alla namnteckningar är på plats i tid. Lantmäteriet kommer att sätta datumet för överlåtelsen till den dag då den sista av er undertecknade överlåtelsehandlingen.

Om du avyttrar fastigheten under 2020 kommer beskattningen att ske i deklarationen 2021. Väntar du istället tills i januari med att avyttra fastigheten, kommer du inte att få deklarera eventuell vinst förrän 2022.

Vill du ha hjälp med överlåtelsehandlingen är du välkommen att kontakta oss på Juristkompaniet. För de vanligaste typerna av överlåtelse kan vi erbjuda fast pris för hjälp via telefon eller videomöte.

3. Du förvaltar ett dödsbo

Om du ansvarar för ett dödsbo som äger fonder eller andra värdepapper, kan det vara en god idé att sälja dem innan årsskiftet. På så vis får ni deklarera ev. vinst redan i maj och kan förhoppningsvis avsluta dödsboet efter att ni har fått slutskattebeskedet 2021. Sker försäljningen av dödsboets värdepapper först i början av nästa år kommer ni att få deklarera först 2022.

Se till så att du har fullmakt från alla delägare i boet, som omfattar rätt att sälja värdepapper i dödsboets namn. Behöver du hjälp att upprätta en korrekt utformad fullmakt är du välkommen att höra av dig till oss. Vi har bemanning alla helgfria vardagar fram till årsskiftet.

4. Du har köpt rot- eller rutarbete under 2020

När du anlitar någon som har F-skatt för rot- eller rutarbete är det betalningen av fakturan som avgör vilket år du får rätt till skattereduktion. För att kunna nyttja din rätt till skattereduktion i deklarationen 2021 måste du alltså betala fakturan för arbetet under 2020. Om du inte betalar fakturan förrän i januari kommer du inte att få göra avdraget förrän i deklarationen 2022.

Om arbetet inte är helt slutfört kan den hantverkare du anlitat förfakturera för kommande arbetet, så att du får med det i årets rotavdrag. Jobbet måste då göras klart innan den 31 januari.

Tänk också på att du måste ha inkomster under 2020 att dra av skattereduktionen mot. Det kan därför vara värt att höja inkomstunderlaget genom att t.ex. sälja fonder som har gått bra. En sådan försäljning måste i så fall ske på denna sidan årsskiftet.

Ett annat sätt att öka utrymmet för skattereduktion är att dela fakturan mellan delägarna i fastigheten. Är du osäker på hur stor del av avdragsutrymmet som du redan har nyttjat, kan du få uppgiften via Skatteverkets e-tjänst.

5. Du vill rädda världen

Varje år har du möjlighet att få skattereduktion för gåvor till välgörenhet eller forskning. Du kan få 25 % tillbaka på gåvor upp till 6 000 kr, vilket alltså ger en återbetalning om 1 500 kr. Har du inte givit några avdragsgilla gåvor under 2020, är det hög tid nu. Minst 2 000 kr måste du ge bort, om du vill kunna få någon skattereduktion.

Villkor för skattereduktionen och en lista på vilka organisationer som är godkända gåvomottagare, hittar du hos Skatteverket.

Välkommen att kontakta Juristkompaniet

Vi som jobbar på Juristkompaniet är specialister på familje- och privatjuridik och jobbar dagligen med bl.a. överlåtelse av fastigheter inom familjen och dödsboförvaltning. Du är välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller behöver hjälp inom något av våra verksamhetsområden.

Vi vill också passa på att önska en god jul och ett gott nytt 2021!

Juristkompaniet, digitalt möte 0771-31 06 31

Oavsett var du bor i Sverige är du välkommen att boka tid för ett onlinemöte med någon av våra familjejurister.

Boka online
Juristkompaniet Hälsingland 0650-553011

Vårt fasta kontor i Hälsingland hittar du på Köpmanbergsvägen 1 i Hudiksvall. Via länken nedan kan du boka tid med jurist i Hudiksvall, om du vill ses på någon annan ort i Hälsingland fyller du istället i kontaktformuläret. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Hudiksvall och Hälsingland.

Boka online
Juristkompaniet i Skellefteå 0771-31 06 31

Vårt fasta kontor öppnar för kunder i juni 2022 och kommer att ligga i Hjortenhuset på Trädgårdsgatan 7 i Skellefteå. Redan nu kan ni boka tid med vår jurist i Skellefteå för möte via Teams eller telefon. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Skellefteå.

Boka online
Juristkompaniet Sundsvall 060-17 37 00

Vårt kontor i Sundsvall hittar du på Bankgatan 8, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Sundsvall.

Boka online

Vårt kontor i Umeå hittar du i Tullkammaren på Thulegatan 1. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Umeå.

Boka online
Juristkompaniet Östersund 063-13 13 60

Vårt kontor i Östersund hittar du på Prästgatan 54 B, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Östersund.

Boka online
Tack för ditt meddelande

Kontakta oss för bokning

×