Skip to main content

Årsskiftet närmar sig och det är hög tid att ta tag i allt som ska vara klart innan 2024. Här är fem saker som inte bör vänta till januari…

1. Ompröva deklarationen för att få uppskov

Numera är det åter kostnadsfritt att skjuta upp beskattningen av vinsten från en bostadsförsäljning genom uppskov. Med det höga ränteläget kan det finnas tusenlappar att tjäna på att ha uppskov och därmed lägre bolån. Du som sålt din bostad under åren 2017 till 2021 och missat att ansöka om uppskov kan rätta detta genom att begära omprövning av din deklaration. Om du sålde under 2017 måste din begäran om omprövning skickas in innan årsskiftet. 

Effekten av din omprövning blir att du får tillbaka den skatt du betalade på vinsten, men å andra sidan kommer du att få betala ränta på uppskovet för åren från din försäljning till och med 2020. Därefter blir uppskovet räntefritt. Notera dock att din omprövning också kan få andra negativa effekter, som minskat underlag för rot eller försämrad kvittning mot kapitalkostnader. 

Skatteverket har en e-tjänst där du kan begära omprövning av din deklaration för att få tillbaka reavinstskatten. Läs mer hos Skatteverket.

2. Ändra lagfarten

Fastighetsskatten belastar den som äger fastigheten den 1 januari. Så vill du slippa betala fastighetsskatt för ytterligare ett år, ska du överlåta fastigheten innan årsskiftet. Det viktiga är att alla namnteckningar är på plats i tid. Lantmäteriet kommer att sätta datumet för överlåtelsen till den dag då den sista av er undertecknade överlåtelsehandlingen.

Om du säljer en fastighet under 2023 kommer beskattningen att ske i deklarationen 2024. Väntar du i stället till i januari kommer du inte att få deklarera eventuell vinst förrän 2025.

Vill du ha hjälp med att ändra lagfarten är du välkommen att kontakta oss på Juristkompaniet. Vi kan hjälpa till med de handlingar som behövs oavsett om det rör sig om köp, gåva, arvskifte eller bodelning och erbjuder fast pris för flera av våra tjänster.

3. Avveckla dödsboet

Om du ansvarar för ett dödsbo som äger fonder eller andra värdepapper, är det ofta en god idé att sälja dem innan årsskiftet. På så vis får ni deklarera eventuell vinst redan i maj och kan förhoppningsvis avsluta dödsboet efter att ni har fått slutskattebeskedet för 2023. Sker försäljningen av dödsboets värdepapper i början av nästa år kommer ni att få deklarera först 2025. 

Se till så att du har fullmakt från alla delägare i boet, som omfattar rätt att sälja värdepapper i dödsboets namn. Behöver du hjälp att upprätta en korrekt utformad fullmakt är du välkommen att höra av dig till oss. Vi har bemanning alla helgfria vardagar fram till årsskiftet. 

Kontakta oss!

Generationsskifte fastighet

4. Skapa förutsättningar för rot- och rutavdrag

När du anlitar någon som har F-skatt för rot- eller rutarbete är det betalningen av fakturan som avgör vilket år du får rätt till skattereduktion. För att kunna nyttja din rätt till skattereduktion i deklarationen 2024 måste du alltså betala fakturan för arbetet under 2023. Om du inte betalar fakturan förrän i januari kommer du inte att få göra avdraget förrän i deklarationen 2025. 

Om arbetet inte är helt slutfört kan den hantverkare du anlitat förfakturera för kommande arbete så att du får med det i årets rotavdrag. Jobbet måste då göras klart innan den 31 januari. 

Tänk också på att du måste ha inkomster under 2023 att dra av skattereduktionen mot. Det kan därför vara värt att höja inkomstunderlaget genom att till exempel sälja fonder som har gått bra. En sådan försäljning måste i så fall ske på denna sida årsskiftet. 

Ett annat sätt att öka utrymmet för skattereduktion är att dela fakturan mellan delägarna i fastigheten. Är du osäker på hur stor del av avdragsutrymmet som du redan har nyttjat, kan du få uppgiften via Skatteverkets e-tjänst. 

5. Skänk en gåva

Varje år har du möjlighet att få skattereduktion för gåvor till välgörenhet eller forskning. Du kan få 25 % tillbaka på gåvor upp till 12 000 kr, vilket alltså ger en återbetalning om 3 000 kr. Har du inte givit några avdragsgilla gåvor under 2023 är det hög tid nu. Minst 2 000 kr måste du ge bort, om du vill kunna få någon skattereduktion. 

Villkor för skattereduktionen och en lista på vilka organisationer som är godkända gåvomottagare, hittar du hos Skatteverket. 

Välkommen att kontakta Juristkompaniet

Vi som jobbar på Juristkompaniet är specialister på familje- och privatjuridik och jobbar dagligen med bland annat överlåtelse av fastigheter inom familjen och dödsboförvaltning. Du är välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller behöver hjälp inom något av våra verksamhetsområden. 

Vi vill också passa på att önska en god jul och ett gott nytt 2024! 

Boka tid hos oss:

Juristkompaniet, digitalt möte 0771-31 06 31

Oavsett var du bor i Sverige är du välkommen att boka tid för ett onlinemöte med någon av våra familjejurister.

Boka online
Juristkompaniet Hälsingland 0650-553011

Vårt fasta kontor i Hälsingland hittar du på Köpmanbergsvägen 1 i Hudiksvall. Via länken nedan kan du boka tid med jurist i Hudiksvall, om du vill ses på någon annan ort i Hälsingland fyller du istället i kontaktformuläret. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Hudiksvall och Hälsingland.

Boka online
Juristkompaniet i Skellefteå 0771-31 06 31

Vårt fasta kontor öppnar för kunder i juni 2022 och kommer att ligga i Hjortenhuset på Trädgårdsgatan 7 i Skellefteå. Redan nu kan ni boka tid med vår jurist i Skellefteå för möte via Teams eller telefon. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Skellefteå.

Boka online
Juristkompaniet Sundsvall 060-17 37 00

Vårt kontor i Sundsvall hittar du på Bankgatan 8, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Sundsvall.

Boka online

Vårt kontor i Umeå hittar du i Tullkammaren på Thulegatan 1. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Umeå.

Boka online
Juristkompaniet Östersund 063-13 13 60

Vårt kontor i Östersund hittar du på Prästgatan 54 B, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Östersund.

Boka online
Tack för ditt meddelande

Kontakta oss för bokning

×