Skip to main content

Oskälig hyra

Eftersom bostadsmarknaden är svårnavigerad och ett förstahandskontrakt kan vara särskilt svårt att få, lockas många sålunda att hyra i andra hand. Detta medför att många accepterar att betala en hög hyra i andra hand. Det finns skydd för dig som andrahandshyresgäst – och viktigt att inse – du kan ha rätt att få tillbaka hyra!

Ta reda på rätt hyresnivå

Innan man går vidare med krav att få tillbaka hyra måste man ta reda på vad som är en skälig hyra. För det första behöver du ta reda på den ursprungliga förstahandshyran, d.v.s. den hyra förstahandshyresgästen betalar till fastighetsägaren. Detta kan du till exempel ta reda på genom att kontakta fastighetsägaren.  För det andra kan förstahandshyresgästen även lägga till ett extra påslag på den hyran på cirka 10–15 % för eventuell möblering. För det tredje tillkommer kostnader såsom el, vatten, internet och liknande som kan läggas på hyran. Hyran plus dessa påslag är sammantaget skälig hyra. Detta leder till att all hyra utöver skälig hyra som andrahandshyresgästen betalar överhyra.

Få tillbaka hyra

Nu när du räknat och kommit fram till att du betalat överhyra kommer nästa steg i syfte att få tillbaka hyra. För att få tillbaka överhyran måste du nämligen ansöka om återbetalning till hyresnämnden, vilket innebär en rättslig process. Det är i synnerhet viktigt att ansöka inom tre månader från det att du flyttade ut som andrahandshyresgäst. Om du för närvarande bor i lägenheten kan du också begära att hyresnämnden fastställer hyresnivån för fortsatt uthyrning. Sammanfattningsvis finns det goda möjligheter att få tillbaka hyra från förstahandshyresgästen. Vi på Juristkompaniet finns här för att bistå dig i processen att kräva tillbaka överhyra!

Boka tid hos oss:

Juristkompaniet, digitalt möte 0771-31 06 31

Oavsett var du bor i Sverige är du välkommen att boka tid för ett onlinemöte med någon av våra familjejurister.

Boka online
Juristkompaniet Hälsingland 0650-553011

Vårt fasta kontor i Hälsingland hittar du på Köpmanbergsvägen 1 i Hudiksvall. Via länken nedan kan du boka tid med jurist i Hudiksvall, om du vill ses på någon annan ort i Hälsingland fyller du istället i kontaktformuläret. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Hudiksvall och Hälsingland.

Boka online
Juristkompaniet i Skellefteå 0771-31 06 31

Vårt fasta kontor öppnar för kunder i juni 2022 och kommer att ligga i Hjortenhuset på Trädgårdsgatan 7 i Skellefteå. Redan nu kan ni boka tid med vår jurist i Skellefteå för möte via Teams eller telefon. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Skellefteå.

Boka online
Juristkompaniet Sundsvall 060-17 37 00

Vårt kontor i Sundsvall hittar du på Bankgatan 8, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Sundsvall.

Boka online

Vårt kontor i Umeå hittar du i Tullkammaren på Thulegatan 1. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Umeå.

Boka online
Juristkompaniet Östersund 063-13 13 60

Vårt kontor i Östersund hittar du på Prästgatan 54 B, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Östersund.

Boka online
Tack för ditt meddelande

Kontakta oss för bokning

×