Skip to main content

Oskälig hyra

Du som bor i en hyresrätt kan riskera att betala överhyra – det vill säga hyra som överstiger skälig hyra. Hur hyran sätts, vad du kan göra för att sänka den och även hur du kan få tillbaka överhyra går vi igenom i denna artikel.

Andrahandshyresgäst

I de flesta städer råder det bostadsbrist vilket innebär att många tvingas hyra i andra hand. Därför känner sig fler och fler tvingade att acceptera att betala alldeles för mycket i hyra jämfört med vad förstahandshyresgästen betalar. Vi på Juristkompaniet kan hjälpa dig att få tillbaka den överhyra du betalt, alltså få tillbaka delar av den hyra du betalt. Det finns saker som kan vara bra att känna till innan du tar hjälp. En viktig sak att komma ihåg är att det finns skydd för dig som andrahandshyresgäst och till följd av detta kan du ha rätt att få tillbaka hyra.

Ta reda på rätt hyresnivå

Innan man går vidare med krav att få tillbaka hyra måste man ta reda på vad som är en oskälig hyra. För det första behöver du ta reda på den ursprungliga förstahandshyran, d.v.s. den hyra förstahandshyresgästen betalar till fastighetsägaren. Detta kan du till exempel ta reda på genom att kontakta fastighetsägaren. För det andra kan förstahandshyresgästen även lägga till ett extra påslag på den hyran på cirka 5–15 % för eventuell möblering. För det tredje tillkommer kostnader såsom el, vatten, internet och liknande som kan läggas på hyran. Hyran plus dessa påslag sammantaget är skälig hyra. Detta leder till att all hyra utöver skälig hyra som andrahandshyresgästen betalar överhyra, alltså oskälig hyra.

Få tillbaka hyra

Nu när du räknat och kommit fram till att du betalat överhyra kommer nästa steg i syfte att få tillbaka hyra. För att få tillbaka överhyran måste du nämligen ansöka om återbetalning till hyresnämnden vilket innebär en rättslig process. Det är i synnerhet viktigt att ansöka inom tre månader från det att du flyttade ut som andrahandshyresgäst. Om du för närvarande bor i lägenheten kan du också begära att hyresnämnden fastställer hyresnivån för fortsatt uthyrning. Sammanfattningsvis finns det goda möjligheter att få tillbaka hyra från förstahandshyresgästen. Vi på Juristkompaniet finns därför här för att bistå dig i processen att kräva tillbaka överhyra!

Förstahandshyresgäst

Till en början finns det två alternativ för hur hyran ska förhandlas för förstahandshyresgäster. Hyran ska alltid förhandlas och i vissa fall förhandlas hyran av Hyresgästföreningen och i andra fall ska hyran förhandlas mellan dig och hyresvärden. Oavsett vilket förekommer det uppenbarligen att hyresvärdar gör fel. Här förklarar vi därför vad som gäller.

Hyran ska förhandlas av Hyresgästföreningen

Om det finns en förhandlingsordning som omfattar den fastighet du bor i måste hyran förhandlas med hyresgästföreningen oavsett om du och hyresvärden kommer överens om hyran. Detta gäller oavsett om det är nyproduktion, renoveringar som gjorts eller när du flyttar in i lägenheten. Ett sätt att ta reda på om den fastighet du bor i omfattas av förhandlingsordning är att titta i ditt hyresavtal – men som nämnt kan en hyresvärd göra fel och det är inte säkert att hyresavtalet är korrekt. Finns en förhandlingsordning har alltså hyresvärden alltid skyldighet att förhandla med Hyresgästföreningen. Om hyresvärden ändå inte gör det och höjer din hyra så ska den del av hyran som är överhyra betalas tillbaka. I fall du är osäker kan vi hjälpa dig att ta reda på vad som gäller för just dig. Kontakta oss så hjälper vi dig att få tillbaka hyran!

Hyran ska förhandlas av dig och hyresvärden

I fall det inte finns någon förhandlingsordning för den fastighet eller lägenhet där du bor så ska du komma överens med hyresvärden för att hyresvärden ska få höja hyran. Om hyresvärden inte har kommit överens med dig men trots detta försöker höja hyran har du som huvudregel ingen skyldighet att betala höjningen. Har du ändå betalt en högre hyra en den du senast kom överens om med hyresvärden kan du ha rätt att få överhyran tillbaka. Kontakta oss på Juristkompaniet så kan vi alltså granska ditt ärende och hjälpa dig att få tillbaka hyra.

Förhandla om att sänka hyran

Även en hyresnivå som är förhandlad i rätt ordning kan vara oskäligt hög. Detta kan bl.a. bero på att den som förhandlat hyran inte har haft kännedom om standarden eller andra faktorer som påverkar bruksvärdet. Hyresnivån för en lägenhet ska alltså motsvara hyresnivån för en kollektivt förhandlad lägenhet med liknande bruksvärde. Bruksvärdet påverkas av ett antal faktorer som exempelvis standard, geografiskt läge, underhåll och läge i huset. I fall du anser att din lägenhet har en högre hyra än jämförbara lägenheter finns det möjlighet att påkalla en förhandling för att sänka hyresnivån. Finns det en förhandlingsordning har du i stället möjlighet att ansöka till hyresnämnden om ändring av en överenskommelse om hyresnivå inom tre månader från att hyresändringen började tillämpas. Oavsett om det finns förhandlingsordning eller inte är du välkommen att kontakta oss för att få hjälp med att sänka din hyra.

Isak Vallgren
Specialist hyresjuridik
Porträtt

Boka tid hos oss:

Juristkompaniet, digitalt möte 0771-31 06 31

Oavsett var du bor i Sverige är du välkommen att boka tid för ett onlinemöte med någon av våra familjejurister.

Boka online
Juristkompaniet Hälsingland 0650-553011

Vårt fasta kontor i Hälsingland hittar du på Köpmanbergsvägen 1 i Hudiksvall. Via länken nedan kan du boka tid med jurist i Hudiksvall, om du vill ses på någon annan ort i Hälsingland fyller du istället i kontaktformuläret. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Hudiksvall och Hälsingland.

Boka online
Juristkompaniet i Skellefteå 0771-31 06 31

Vårt fasta kontor öppnar för kunder i juni 2022 och kommer att ligga i Hjortenhuset på Trädgårdsgatan 7 i Skellefteå. Redan nu kan ni boka tid med vår jurist i Skellefteå för möte via Teams eller telefon. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Skellefteå.

Boka online
Juristkompaniet Sundsvall 060-17 37 00

Vårt kontor i Sundsvall hittar du på Bankgatan 8, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Sundsvall.

Boka online

Vårt kontor i Umeå hittar du i Tullkammaren på Thulegatan 1. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Umeå.

Boka online
Juristkompaniet Östersund 063-13 13 60

Vårt kontor i Östersund hittar du på Prästgatan 54 B, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Östersund.

Boka online
Tack för ditt meddelande

Kontakta oss för bokning

×