Ärver min make även min enskilda egendom?

Din make kommer att ärva även din enskilda egendom om han/hon har rätt att ärva dina tillgångar i övrigt. Att egendomen är enskild påverkar alltså inte din makes arvsrätt. Däremot kan den enskilda egendomen påverka fördelningen när din make sedan avlider.

Här nedan kan du läsa ett mer utförligt svar om hur enskild egendom påverkar arvet.

Bodelning när en make avlider

När ett äktenskap tar slut ska tillgångarna fördelas mellan makarna genom bodelning. Det sker även när äktenskapet tar slut på grund av att den ena maken avlider. I bodelningen ska makarna, som huvudregel, erhålla hälften vardera av alla tillgångar som är giftorättsgods, medan var och en behåller sin enskilda egendom.

Den efterlevande maken har alltså inte rätt att erhålla den avlidnes enskilda egendom genom bodelning, i stället kommer all den avlidnes enskilda egendom att ingå i den kvarlåtenskap som ska tillfalla den avlidens arvingar. Arvinge kan till exempel vara den efterlevande maken.

Make kan ärva enskild egendom

Om den avlidne inte har några särkullbarn, är den efterlevande maken legal arvinge. Den efterlevande maken har då rätt att ärva hela kvarlåtenskapen, även den avlidnes enskilda egendom, förutsatt att det inte finns något testamente. När makarna bara har gemensamma barn eller inga barn alls kommer alltså alla tillgångar att tillfalla den efterlevande maken, oavsett om det är enskild egendom eller inte.

Enskild egendom påverkar efterarvsrätten

Vad spelar då enskild egendom för roll kan man fråga sig? Jo, den enskilda egendomen påverkar fördelningen av tillgångarna när båda makarna är borta.

Makar ärver varandra med så kallad fri förfoganderätt och efterarvsrätt för den först avlidnes arvingar. Det innebär att den andel som en efterlevande make erhåller i arv ska tillfalla den först avlidnes arvingar när båda makarna är borta. Den andel som en efterlevande make erhåller i bodelning ska däremot tillfalla de egna arvingarna.

Din enskilda egendom kommer alltså att innebära att dina arvingar får en större andel av tillgångarna när din make avlider.

Ändra genom testamente

Om du vill att någon annan än din make ska ärva din enskilda egendom, kan du lösa det genom att upprätta ett testamente. Eftersom den enskilda egendomen inte ingår i bodelning har du möjlighet att styra över den fullt ut genom ditt testamente.

Genom testamentet kan du också se till att egendomen blir enskild egendom även för nästa generation.

Välkommen till Juristkompaniet

Vi på Juristkompaniet är specialister på familjejuridik och kan svara på de flesta frågor om arv och enskild egendom. Kontakta oss om du behöver hjälp med ett testamente, äktenskapsförord eller arvskifte.

Boka tid hos oss:

Juristkompaniet, digitalt möte 0771-31 06 31

Oavsett var du bor i Sverige är du välkommen att boka tid för ett onlinemöte med någon av våra familjejurister.

Boka online
Juristkompaniet Hälsingland 0650-553011

Vårt fasta kontor i Hälsingland hittar du på Köpmanbergsvägen 1 i Hudiksvall. Via länken nedan kan du boka tid med jurist i Hudiksvall, om du vill ses på någon annan ort i Hälsingland fyller du istället i kontaktformuläret. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Hudiksvall och Hälsingland.

Boka online
Juristkompaniet i Skellefteå 0771-31 06 31

Vårt fasta kontor öppnar för kunder i juni 2022 och kommer att ligga i Hjortenhuset på Trädgårdsgatan 7 i Skellefteå. Redan nu kan ni boka tid med vår jurist i Skellefteå för möte via Teams eller telefon. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Skellefteå.

Boka online
Juristkompaniet Sundsvall 060-17 37 00

Vårt kontor i Sundsvall hittar du på Bankgatan 8, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Sundsvall.

Boka online

Vårt kontor i Umeå hittar du i Tullkammaren på Thulegatan 1. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Umeå.

Boka online
Juristkompaniet Östersund 063-13 13 60

Vårt kontor i Östersund hittar du på Prästgatan 54 B, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Östersund.

Boka online
Tack för ditt meddelande

Kontakta oss för bokning