Samboavtal

Samboavtal är att avtal mellan sambor där ni kommer överens om att bodelning inte ske mellan er, eller att viss egendom ska undantas från bodelning.  Samboavtalet innebär att sambolagens regler inte ska gälla fullt ut för er.  

Gift eller sambo - vad är skillnaden?

Samboavtal

Avtal för sambor som inte vill bodela enligt sambolagen.

Kostnadsfritt digitalt möte

0 kr

Pris vid avtal

2 900 kr

Vad säger sambolagen?

När du och din partner flyttar till ett gemensamt boende så gäller sambolagens regler om bodelning för er. I korthet innebär det att ni ska dela lika på värdet av bostad och bohag som är skaffat för gemensam användning. Det spelar inte någon roll vem som står som ägare till bostaden eller hur mycket var om en har betalat, om bostaden är samegendom är huvudregeln ändå att ni delar lika på värdet när förhållandet upphör.

När behövs samboavtal?

Samboavtalet ger dig och din sambo en möjlighet att själva bestämma om sambolagens bodelningsregler ska gälla när ert samboförhållande upphör. Det kan därför bidra till en ökad trygghet och förutsägbarhet för dig och din sambo. De vanligaste situationerna när samboavtal kan vara bra är:

1) Ni har betalat olika mycket för er bostad

Om ni äger er bostad gemensamt och du har lagt in en större kontantinsats eller betalat mer för en renovering behöver ni ett samboavtal – om du inte vill dela lika på hela värdet av bostaden. För att du ska vara säker på att få tillbaka din investering om förhållandet tar slut behöver ni också komplettera med ett skuldebrev.

2) Du äger er bostad själv

Även om du äger bostaden själv har din sambo rätt till halva värdet, om du skaffade bostaden för att ni skulle bo där tillsammans. Vill du kunna behålla bostaden själv behöver du därför ett samboavtal.

3) Din sambo har mer skulder

Sambolagen innehåller också regler om så kallad skuldtäckning. Det innebär att din sambo har rätt att behålla så mycket av sin samboegendom att det räcker för att täcka skulderna, innan ni delar på ett eventuellt överskott. I praktiken kan det betyda att det bara blir din samboegendom som ni delar på. Med ett samboavtal kan ni avtala bort rätten till skuldtäckning.

Är du osäker på om ni verkligen behöver ett samboavtal? Börja då med att boka tid för vår kostnadsfria tjänst Framtidskollen så går vi igenom vad som gäller för just er.

Vad innehåller ett samboavtal?

Samboavtalet behöver egentligen bara innehålla en överenskommelse om att sambolagens regler om bodelningen inte ska gälla. Ett bra samboavtal bör dock innehålla lite mer information än så. I de samboavtal som vi skriver klargör vi därför även vad som ska gälla i stället.

Det är också vanligt att avtalet innehåller förtydliganden om de övriga tillgångar som samborna äger tillsammans, till exempel en gemensam bil, och överenskommelser om hur den samägda egendomen ska fördelas.

Fast pris för samboavtal

För hjälp med samboavtal och eventuellt skuldebrev via telefon eller videomöte kan vi erbjuda fast pris. Vi upprättar då avtalet i två exemplar och postar dem hem till er för underskrift. Ni ansvarar sedan för förvaringen av ert eget exemplar. Samboavtalet ska inte registreras någonstans.

Sambor saknar arvsrätt

Det är viktigt att komma ihåg att sambor helt saknar laggiven arvsrätt. Din sambo kommer därför aldrig att ärva dig, om du inte skriver ett testamente. Det gäller även om ni har gemensamma barn och oavsett hur länge ni har varit ett par.

För många sambor är ett testamente därför långt viktigare än ett samboavtal.

Välkommen att kontakta Juristkompaniet

Vi på Juristkompaniet är specialister på juridiken som gäller för dig som är sambo och svarar gärna på dina frågor om samboavtal. Du når oss enkelt via telefon eller e-post, men om du hellre vill att vi kontaktar dig kan du fylla i kontaktformuläret här nedanför.

Boka tid hos oss:

Juristkompaniet, digitalt möte 0771-31 06 31

Oavsett var du bor i Sverige är du välkommen att boka tid för ett onlinemöte med någon av våra familjejurister.

Boka online
Juristkompaniet Hälsingland 0650-553011

Vårt fasta kontor i Hälsingland hittar du på Köpmanbergsvägen 1 i Hudiksvall. Via länken nedan kan du boka tid med jurist i Hudiksvall, om du vill ses på någon annan ort i Hälsingland fyller du istället i kontaktformuläret. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Hudiksvall och Hälsingland.

Boka online
Juristkompaniet i Skellefteå 0771-31 06 31

Vårt fasta kontor öppnar för kunder i juni 2022 och kommer att ligga i Hjortenhuset på Trädgårdsgatan 7 i Skellefteå. Redan nu kan ni boka tid med vår jurist i Skellefteå för möte via Teams eller telefon. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Skellefteå.

Boka online
Juristkompaniet Sundsvall 060-17 37 00

Vårt kontor i Sundsvall hittar du på Bankgatan 8, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Sundsvall.

Boka online

Vårt kontor i Umeå hittar du på Storgatan 42. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Umeå.

Boka online
Juristkompaniet Östersund 063-13 13 60

Vårt kontor i Östersund hittar du på Prästgatan 54 B, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Östersund.

Boka online
Tack för ditt meddelande

Kontakta oss för bokning