Vad är laglott?
Laglott är den del av en bröstarvinges arv som är skyddad av lag och som bröstarvingen har rätt att få ut, trots upprättat testamente. Laglotten är hälften av det arv som bröstarvingen skulle ha fått, om testamente inte hade funnits. I och med bestämmelsen om laglotten har en bröstarvinge alltid rätt till minst hälften av sitt egentliga arv. Laglotten säkerställer därmed att bröstarvingar till den bortgångne inte blir arvlösa.
Bröstarvinge är den som står på tur att ärva i nedåtstigande led, det vill säga barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Övriga arvingar, t.ex. syskon och syskonbarn har ingen rätt till laglott. I de fallen kommer testamentet att gälla fullt ut.
Tänk på att du själv måste begära jämkning av testamentet om det inkräktar på din laglott. Om du godkänner testamentet utan sådant förbehåll mister du din laglott.
Du är välkommen att kontakta oss på Juristkompaniet
Behöver du hjälp att skriva eller tolka ett testamente eller har du frågor om bodelning? Vi på Juristkompaniet är experter på familjejuridik och kan svara på de flesta frågor om testamenten, bodelning och andra ämnen som kan vara svåra och komplicerade att reda ut på egen hand. Kontakta oss så hjälper vi dig!