Medlåntagarens ansvar
Normalt har båda låntagarna samma betalningsansvar gentemot kreditgivaren. Banken kan oftast kräva er båda på betalning för hela kostnaden, både för ränta och amortering. Man brukar säga att betalningsansvaret är solidariskt.
Så länge huvudlåntagaren sköter betalningarna har banken inte någon orsak att kräva medlåntagaren på betalningen. Men om huvudlåntagaren får svårigheter att betala, har banken möjlighet att kräva medlåntagaren på hela summan. Att minska risken för banken är också hela syftet med att ta in en medlåntagare.
Avtala om betalningsansvaret
Ett medlåntagaravtal är helt enkelt ett avtal som reglerar vilka villkor som gäller mellan låntagarna. Det finns ingen möjlighet att genom ett eget avtal komma ifrån bankens möjlighet att kräva båda (alla) låntagarna på betalning. Däremot kan ni, i ett medlåntagaravtal, förtydliga vad som ska gälla mellan er. Till exempel att hela betalningsansvaret ska ligga på huvudlåntagaren.
Medlåntagaravtal ger regressrätt
Om du som medlåntagare sedan drabbas av kostnader för lånet, ger medlåntagaravtalet ett tydligt underlag för att kunna kräva ersättning från huvudlåntagaren för hela kostnaden. Rätten att kräva sådan ersättning kallas för regressrätt. Utan ett tydligt avtal om betalningsansvar finns det annars risk att halva betalningsansvaret ses som ditt.
Skydda dina arvingar
Vid din bortgång kommer även skulder där du ”bara” är medlåntagare att synas på utdraget från din bank. För att dina arvingar inte ska drabbas av verkligt betalningsansvar för lånet är det därför viktigt att ha ett tydligt underlag, helst ett medlåntagaravtal, som visar er överenskommelse om betalningsansvaret.
Välkommen till Juristkompaniet
Vi på Juristkompaniet är experter på familjejuridik och har stor erfarenhet av att reglera lån, skuldförbindelser och liknande åtaganden mellan närstående. Du är välkommen att kontakta oss med dina frågor eller om du vill ha hjälp att skriva ett medlåntagaravtal. Du når oss enkelt via [email protected] eller 0771-31 06 31.