Avtalsservitut
Ett avtalsservitut uppstår genom att ägarna till de inblandade fastigheterna undertecknar ett avtal om servitutet. Vanliga avtalsservitut är till exempel rätt att få ta vatten hos grannen eller ta väg över grannens mark. Det går också att avtala att din fastighet ska ha fri sikt över grannens mark. Genom att få servitutsavtalet inskrivet i fastighetsregistret säkerställer ni att rätten ska fortsätta att gälla även om båda era fastigheter byter ägare.
Den fastighet som gynnas av avtalet brukar kallas härskande fastighet medan den fastighet som belastas kallas tjänande fastighet.
Vad kostar ett servitutsavtal
Vi på Juristkompaniet hjälper kunder över hela landet att skriva servitutsavtal och vår erfarenhet gör att vi kan hantera de flesta avtal på ett snabbt och effektivt sätt. Därför kan vi också erbjuda hjälp att skriva servitutsavtal till fast pris. Under förutsättning att de inblandade fastighetsägarna är överens om innehållet kostar det 6 000 kronor att få ett servitutsavtal upprättat hos oss.
Kontakta oss så hjälper vi dig med servitutsavtalet.
Betalning för servitutet
Den rätt som servitutet ger har ofta stor betydelse för den härskande fastigheten och kan ha stor påverkan på fastighetens värde vid en kommande försäljning. Det är därför inte ovanligt att ägaren till den härskande fastigheten betalar en engångssumma för att få servitutet. Kostnaden måste fastighetsägarna enas om, men den behöver inte framgå av avtalet.
Det är också vanligt att servitutet är förenat med vissa löpande och framtida kostnader. Det kan till exempel handla om underhåll av väg eller elförbrukning för en pump. I servitutsavtalet bör det framgå vilka löpande kostnader som härskande respektive tjänande fastighet ska stå för. Det bör också framgå vem som ska stå för kostnaderna för reparationer och underhåll kopplade till servitutet.
Beskattning av ersättningen
Engångsersättning som en fastighetsägare erhåller för ett servitut beskattas som en fastighetsförsäljning, under förutsättning att servitutet gäller på obegränsad tid (en så kallad allframtidsupplåtelse, se IL 45 kap. 7 §) Eftersom servitut ska ha stadigvarande betydelse är det ovanligt att de gäller på bestämd tid, om så ändå är fallet beskattas engångsersättningen som inkomst av kapital eller inkomst av näringsverksamhet beroende på typ av fastighet.
Den löpande ersättning som fastighetsägare erhåller på grund av servitutet, ska normalt beskattas som hyra. Om ersättningen avser faktiska kostnader som fastighetsägaren har, är ersättningen dock skattefri.
Att skriva avtal om servitut
Ett servitutsavtal måste uppfylla vissa formkrav för att vara giltigt. Avtalet ska vara skriftligt, innehålla uppgift om fastigheterna och ändamålet med servitutet ska framgå.
En viktig begränsning är att servitut måste vara av stadigvarande betydelse för den härskande fastigheten. Det ska också främja en ändamålsenlig markanvändning. Mycket viktigt är också att servitutsavtalet är tydligt och heltäckande, det ska ju vara hållbart över lång tid.
Tyvärr är det mycket vanligt med kortfattade otydliga servitut som blir svåra att tolka för framtida fastighetsägare.
Registrera ditt servitut
Vi rekommenderar alltid att avtalsservitutet skrivs in i fastighetsregistret, för inskrivningen tar Lantmäteriet ut en avgift (375 kronor, 2023). Efter registreringen kommer servitutet att synas i det offentliga fastighetsregistret och blir bindande för ny köpare av den härskande fastigheten.
Lantmäteriet scannar också in servitutsavtalet. Det blir därför lätt för till exempel en ny ägare att kontrollera villkoren genom att begära ut en kopia av avtalet från Lantmäteriet.
Välkommen att kontakta Juristkompaniet
Vi på Juristkompaniet har lång erfarenhet av att både skriva och tolka servitut och svarar gärna på dina frågor. Självklart kan vi också skriva ert servitutsavtal till ett fast pris om 6 000 kr. Om du vill kan vi också hjälpa till med att få det undertecknade avtalet inskrivet hos Lantmäteriet.
Du når oss enkelt på telefon 0771-31 06 31 och e-post: [email protected]