Skip to main content

I slutet av 2019 tog en person som önskar vara anonym kontakt med vår jurist Leif Englund på Juristkompaniet i Sundsvall. Personen ville skänka hela 1 500 000 kronor för att gagna flick- och ungdomsidrotten i Västernorrland och anlitade Juristkompaniet för att verkställa gåvorna. De lokala föreningarna Sundsvalls DFF, Junsele IF och Modo Hockey erhöll 500 000 kronor vardera. Gåvorna delades sedan ut i januari 2020.

Nu har vi tagit kontakt med föreningarna för att höra hur de förvaltar gåvorna och vad de ekonomiska tillskotten betyder i en tid då många föreningar sliter hårt med ekonomin som en följd av den pågående pandemin.

Sundsvalls DFF

– Gåvan betydde och betyder jättemycket. Det är en fantastisk gest och extra glädjande att pengarna går till ungdomar i allmänhet och tjejer i synnerhet, säger Mikael Torstensson som är ordförande i Sundsvalls Damfotbollsförening och fortsätter.

– Vi kommer att dela upp pengarna på några år så att de dels gagnar våra nuvarande spelare men även de spelare som börjar framöver. Rent konkret innebär tillskottet att vi slipper höja träningsavgifterna och att vi har råd att boka fler plantider för att ge möjlighet till extra träningar. Varje ungdomslag har dessutom fått en summa som de själva fått investera. De har exempelvis införskaffat nya träningskläder, material och annat. Pengarna har också använts för att köpa medaljer till ungdomarna i samband med säsongsavslutningen.

– Jag trodde först att gåvan uppgick till 50 000 kronor och höll på att svimma när jag förstod att det var 500 000 kronor. Det är jättemycket pengar och det behöver tjejfotbollen. Gåvan är till jättestor hjälp i år och kommer att vara det även under flera år framöver, avslutar Mikael Torstensson.

Junsele IF

Stig Palmén är ordförande i Junsele IF och berättar att gåvan kom som en stor överraskning. Han tycker att det är bra att tillskottet är öronmärkt för ungdomsverksamheten. På frågan hur Junsele IF kommer att förvalta pengarna svarar Stig

– Det första vi i styrelsen gjorde var att besluta att pengarna ska fördelas under en femårsperiod. Föreningen har idag fyra sektioner som alla bedriver ungdomsverksamhet; fotboll, längdskidåkning, alpinskidåkning och motion. De olika sektionerna kommer att kunna ansöka om 15 000 kronor per år. Huvudstyrelsen kommer därutöver att ha möjlighet att fördela eller investera ytterligare 40 000 kronor per år.

– Längdskidåkningen och alpinskidåkningen planerar just nu för fullt inför vintern. Fotbollen har dragit igång en satsning med fotboll som fortsätter inomhus i idrottshall under hösten och motionssektionen ska komma igång med karateträning för ungdomar nu i höst.

Modo Hockey

Modo Hockey är en välkänd hockeyförening. Deras VD Johan Widebro menar att det oväntade tillskottet kommer att hjälpa dem att få fler flickor att börja spela ishockey.

– Två stora utmaningar är att dels få flickor att börja spela ishockey men även att få fler spelare att spela längre. Den här gåvan kommer framförallt att hjälpa oss med det förstnämnda problemet. Vi upprättade en projektplan som sträcker sig över tio år vilket innebär att det går att använda 50 000 kr varje år. Modo har en projektgrupp som ska träffa varandra regelbundet för att locka fler tjejer till att börja spela ishockey. Det är en uppåtgående trend med fler spelare som börjar och det känns positivt att kunna spinna vidare på det. Tillskottet innebär att vi kan lägga extra resurser på att få ihop än fler lag som bara består av tjejer. Gåvan betyder jättemycket.

Att skänka gåvor

Oavsett vem du skänker egendom till eller vad för typ av egendom du skänker så är det bra att upprätta ett skriftligt gåvobrev. För den gåvogivare som skänkte egendom till de tre föreningarna är det viktigt att pengarna tillfaller flick- och ungdomsidrotten. Därför skrev vår Jurist Leif Englund in villkor för gåvan. Villkoren innebar att föreningarna förband sig till att investera pengarna i enlighet med gåvogivarens vilja. Ett annat vanligt villkor är villkoret om att gåvan ska utgöra gåvotagarens enskilda egendom. På så sätt minskar risken för att gåvotagaren behöver dela med sig av gåvans värde till en ex-partner som gåvotagaren separerat eller skiljt sig från. Ta kontakt med oss så berättar vi mer om vad som är bra att tänka på när man ska skänka en gåva.

 

Fotnot: Alla våra ärenden omfattas av sekretess. I detta fall har givaren givit sitt samtycke till att gåvornas storlek och mottagare offentligörs.

Juristkompaniet, digitalt möte 0771-31 06 31

Oavsett var du bor i Sverige är du välkommen att boka tid för ett onlinemöte med någon av våra familjejurister.

Boka online
Juristkompaniet Hälsingland 0650-553011

Vårt fasta kontor i Hälsingland hittar du på Köpmanbergsvägen 1 i Hudiksvall. Via länken nedan kan du boka tid med jurist i Hudiksvall, om du vill ses på någon annan ort i Hälsingland fyller du istället i kontaktformuläret. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Hudiksvall och Hälsingland.

Boka online
Juristkompaniet i Skellefteå 0771-31 06 31

Vårt fasta kontor öppnar för kunder i juni 2022 och kommer att ligga i Hjortenhuset på Trädgårdsgatan 7 i Skellefteå. Redan nu kan ni boka tid med vår jurist i Skellefteå för möte via Teams eller telefon. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Skellefteå.

Boka online
Juristkompaniet Sundsvall 060-17 37 00

Vårt kontor i Sundsvall hittar du på Bankgatan 8, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Sundsvall.

Boka online

Vårt kontor i Umeå hittar du i Tullkammaren på Thulegatan 1. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Umeå.

Boka online
Juristkompaniet Östersund 063-13 13 60

Vårt kontor i Östersund hittar du på Prästgatan 54 B, här jobbar ett team med jurister som har lång erfarenhet av familjejuridik. På bokningssidan ser du också våra fasta priser i Östersund.

Boka online
Tack för ditt meddelande

Kontakta oss för bokning

×