Aktieägaravtal
När flera delägare driver företag tillsammans är det viktigt att alla drar åt samma håll. I ett aktieägaravtal kommer delägarna i ett aktiebolag överens om hur de vill hantera viktiga frågor.
Hos oss får ni en genomgång om vilket ansvar som följer med rollen aktieägare, styrelseledamot och anställd. Vi hjälper er att bena ut vilka ramar som ska gälla för ert företagande och skriver sedan själva avtalet.
Aktieägaravtalets funktion
Aktieägaravtalet är en överenskommelse mellan er delägare i aktiebolaget. Syftet med avtalet är att skapa tydliga ramar i de frågor som ni tycker är viktiga. Några av de viktigaste frågorna brukar vara:
- Hur ska vi hantera vinst i bolaget?
- Vad ska hända om konflikt uppstår?
- Vilka beslut i bolaget ska kräva enighet?
- Vad händer om en delägare blir sjuk eller avlider?
- Hur gör vi när en delägare vill sälja sina aktier?
- Hur ska aktierna värderas vid överlåtelse mellan delägarna?
Aktieägaravtal binder bara parterna
Det är viktigt att komma ihåg att aktieägaravtalet bara blir bindande för dem som har undertecknat det. Om någon av er bryter mot avtalet och t.ex. säljer sina aktier till en utomstående, blir inte själva överlåtelsen ogiltig.
Aktieägaravtalet kommer inte automatiskt att gälla för den som har köpt aktier i ert bolag. Den som köpt aktier i ert bolag är heller inte skyldig att sälja tillbaka dem till er, på grund av aktieägaravtalet.
Komplettera med bra bolagsordning
Aktieägaravtalet är delägarnas regelverk medan bolagsordningen är aktiebolagets regelverk. Bolagsordningen är en offentlig handling och det som står i bolagsordningen blir bindande även för utomstående.
I bolagsordningen kan ni välja att ha med villkor om samtycke eller förköp, som begränsar delägarnas möjlighet att överlåta aktier. Om någon delägare bryter mot de bestämmelserna i bolagsordningen blir själva överlåtelsen ogiltig.
Mycket vanligt är att bolagsordningen innehåller ett villkor om hembud. Hembud i bolagsordningen hindrar inte en delägare att sälja sina akter, men medför att den som har köpt aktier måste erbjuda övriga delägare att köpa tillbaka aktierna.
Trots att bolagsordningen är en så viktig handling är det många aktieägare som inte vet vad som står i den. Hittar ni inte er bolagsordning kan ni beställa den från Bolagsverket (det kostar 75 kr).